TIEDOTE: KORONAOHJE

KORONAVIRUKSEN AIHEUTTAMAT TOIMENPITEET-  Kiekko-Espoo, Blues, EPS ja EKS

Kiinasta käynnistyi alkuvuodesta uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä Suomessa on todettu kymmeniä laboratoriovarmistettuja tautitapauksia. Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Kausi-influenssaa ja tavallisia flunssaviruksia on nyt runsaasti liikkeellä ja influenssakauden huippu lähestyy. Kaikki hengitystieinfektiot eivät ole koronaviruksen aiheuttamia.

Lisätietoja tartuntataudeista saa sosiaali- ja terveysministeriön (www.stm.fi) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (www.thl.fi) internet-sivuilta.

Suomen hallitus on torstaina 12.3.2020 antanut linjaukset ja rajoitusesitykset vastuussa oleville viranomaisille, joita myös seurayhteisön toimenpiteet ja suositukset noudattavat. Nopeasti kehittyvän tilanteen mukaisesti määräyksiä, ohjeita, rajoituksia ja suosituksia seurataan jatkuvasti ja seuran sisäisiä toimenpiteitä ja ohjeita päivitetään niiden mukaisiksi.

Keskeisimmät toimenpiteet seurayhteisön toimijoille:

1. Yli 500 hengen tilaisuudet ja turnaukset perutaan.

2. Kaikki ulkomailta Suomeen tulevat pelaajat ja toimihenkilöt pysyvät poissa joukkueen toiminnasta vähintään 14 vrk kotiinpaluun jälkeen. Sama rajoitus koskee kaikkia henkilöitä, jotka ovat olleet tekemisessä tartunnan saaneen henkilön kanssa. Mikäli tänä aikana ko henkilöllä esiintyy oireita, tulee toimia erillisten terveydenhuollon ohjeiden mukaisesti.

3. Ulkomailta turnauksiin ilmoittautuneilta joukkueilta perutaan osallistuminen järjestämiimme turnauksiin

4. Ulkomaisia joukkueita vastaan ei pelata turnaus- eikä harjoitusotteluita kotimaassa

5. Ulkomaan turnauksiin ja harjoitusotteluihin osallistuminen peruutetaan.

6. Kaikkien edellytetään olemaan valmiudessa lisärajoitusten käyttöönottoon

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja seurayhteisön oman toiminnan turvaamiseksi suositellaan tämän ohjeen mukaisia toimenpiteitä.

Ennaltaehkäisy:
• Koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfek-tioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Käsihygieniasta huolehtimisen ja yskimisen oikeat periaatteet on hyvä kerrata kussakin joukkueessa:
• Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina lämpimällä vedellä ja nestesaippualla kouluun, kotiin tai jäähallille tullessasi sekä ennen ruokailua.
• Jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
• Älä koskettele kasvojasi suun ja nenän alueelta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
• Jos yskit tai aivastat, tee se oikeaoppisesti kyynärtaipeeseen tai kertakäyt-töiseen nenäliinaan.
• Käytä henkilökohtaista juomapulloa.

7. Sairaana ei pidä lähteä kouluun, harrastukseen eikä töihin. Jos on korkea kuume ja hengitystieoireita, soita omalle terveysasemallesi. Pysy kotona odottamassa toimintaohjeita. Näin pystymme estämään tautien leviämistä. Terveysasemien yhteystiedot:
• Espoon terveysasemien puhelinpalvelu, 09 816 34500 ma–pe klo 7–18.
• Kirkkonummen terveyskeskus 09 2968 3401 ma–pe klo 7–18
• Päivystysapu auttaa iltaisin ja viikonloppuisin, kun terveysasemat ovat kiinni, 09 116 117.

8. Jos epäilet, että olet ollut tekemisissä mahdollisesti virusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa, saat kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa tapaamisesta, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen jatko-ohjeiden saamiseksi. Ilmoita tästä myös joukkueenjohtajallesi tai vastuuvalmentajallesi.

9. Joukkueiden jäseniin tai tiloihin kohdistuvat mahdolliset jatkotoimenpiteet edellä mainitussa tapauksessa toteutetaan terveysviranomaisten määräysten ja suositusten mukaisesti. Seurat informoivat kutakin joukkuetta näistä toimenpiteistä tarvittavassa laajuudessa.

10. Mikäli joukkueiden jäsenten osallistumista omissa halleissa toimeenpantaviin harjoitus- tai kilpailutapahtumiin rajoitetaan tai tilojen käyttöön kohdentuu tilapäisiä rajoituksia nämä tapahtumat tarvittaessa perutaan terveysviranomaisten suositusten perusteella. Samoin riskialueilta saapuvien joukkueiden osallistumi-nen voidaan perua.

11. Muiden seurojen kotimaassa toimeenpantavissa vastaavissa tapahtumissa toimitaan isäntäseuran ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Mikäli isäntäseura ei suosita osallistumista, tapahtumiin ei osallistuta.

12. Seurat varmistavat hallien siivouspalveluntuottajien tai niiden palveluntilaajien kanssa, että yleinen siivous toteutetaan tartuntojen ehkäisyyn annettujen ohjei-den mukaisesti.

Lisäksi varmistetaan, että järjestelyt niiden tilojen käyttöönottamiseksi, joiden osalta on varmistettu COVID-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelleen, siivotaan ennen kuin tila voidaan ottaa uudelleen käyttöön annettujen suositusten mukaisesti https://www.ttl.fi/ohjeistus-siivoukseen-covid-19/

Saattaisit myös pitää näistä